anasayfa | blog hakkında | yazarlar



"Hi" Yourself !



Organizasyonlarla dolu günler geceleri kovalamakta, Akbank Caz Festivali zamanı gelmiş çatmış bile, 16. sı gerçekleşecek olan festivalin bu seneki en büyük yeniliği ise benim gibi İstanbul'un sosyal yaşamından kısıtlı bir biçimde yararlananlar için, bu sene Ankara ve İzmir ayağının da gerçekleşecek olması.

Amacım caz festivalinden bahsetmek değil, programına baktığımda dikkatimi çeken gruplardan biri olan Psapp'la ilgilenmekteyim esas olarak.

Birkaç sene önce keşfettiğim Londra kökenli bu grubun ev sahipliğini ses mühendisi Carim Clasmann ile vokal Galia Durant yapmakta. Ülkemizde pek duyulmasalar da dünya çapında ün kazanmalarına en büyük katkıyı Grey's Anatomy için yaptıkları theme song (Cozy in the rocket) sağlıyor. Her ne kadar bu işe baş koyduklarında yanlarında ortak arkadaşları Tim Wheelen olsa da daha sonra Clasmann ve Durant yollarına birlikte devam etme kararı alıyorlar. Bu arada Clasmann'ın -her yerde söylendiği üzere- Einsturzende Neubauten ve Natasha Atlas ile olan çalışmaları olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim.

Peki neyin nedir "sap (sep)" biçiminde telafuz edilip "Psapp" şeklinde yazılan bu grup, ne yaparlar da duyururlar seslerini dünya çapında?

Myspace sayfalarında, tür olarak kendilerini electronica, experimental , alternative başlıkları içine sıkıştırmak zorunda kalsalar da aslında onu seven ve dinleyenler tam da yaptıkları müziği karşılayan daha uygun bir kavram bulmuşlar bile ; "Toytronica".

Kavramın anlamı bizatihi içinde saklı; elemanları sahip oldukları büyük oyuncak koleksiyonunun tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanıp , bununla da yetinmeyip kendilerini sokaklara atıp, oyun oynayan çocukların oyuncaklarıyla çıkardıkları sesleri kaydediyor, bunları çağımızın teknolojik tüm nimetlerinden faydalanarak süper sesler haline getirmeyi başarıyorlar. Sonra da adı toytronica şeklinde müzik camiasında yerini alıyor.

Her ne kadar cıvıl cıvıl, kıpır kıpır müzikleri olsa da sözler kimi zaman çok can yakıcı olabiliyor, gerçi bunu yapmaktaki amaçlarının hayatlarında olan biten herşeyi müziklerine yansıtmak olduğunu ileri sürüyorlar; gün içinde hüzünlü geçen anlar dışında eğlendirici , hoplayıp zıplatıcı bir dizi eyleme de özne olduklarını vurgularcasına.

2003 yılından bu yana var olan grup, asıl çıkışını 2004 yılına ait "Tiger, My Friend" albümü ile yapıyor, 2006 Mayıs'ında çıkardıkları "Only Thing I Ever Wanted" grubu dinleyici kitlesini artırmasında etkili oluyor.

Ayın 7'sinde Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde saat 22:00'de sahne alacak grubun canlı performansı topu topu iki kişiden oluşan grup için zorlu ama izleyici için oldukça eğlenceli olacağa benziyor.


Grup hakkında daha ayrıntılı bilgi için:

Official Site
MySpace

Son olarak da en eğlenceli vidyolarından biri olan "Hi" ile başbaşa bırakayım sizi:

Posted by Adsız 21:43

0 Comments:

Post a Comment