anasayfa | blog hakkında | yazarlar



Oi Va Voi- Gone With The Wind...



Rock n Coke'un rehaveti henüz atılamamışken şehrin üzerinden, tam bir hafta sonraki; sakin, parçalı bulutlu hatta biraz da yağmurlu ama her halükarda bol rüzgarlı pazar günü (yani ayın 10'una tekabül eden tarihte) İstanbul bir başka organizasyona daha ev sahipliği yaptı. Chill-out Festival İstanbul adı altında düzenlenen ve birbirinden zengin sponsorlarla finanse edilen festival Kemer Golf and Coundtry Club'da gerçekleşti. Mekanın bir hayli şehir dışında olmasına ve herhangi bir bilet satışının söz konusu olmadığı,izleyicilerin davetiye usulüyle içeri alınması sebebiyle oluşan elitist ortama rağmen festivali başta ben olmak üzere peşimden sürüklediğim arkadaşlarıma cazip kılan unsur elbette katılan müzisyenlerdi, hatta sadece bir tanesiydi desem yalan olmayacak:

Oi Va Voi !

Yidcede -ki Alman İbrancası olarak bilinirmiş bu dil- Aman Tanrım manasına gelmekte bu söylenişi hoş kalıp. Şimdi neden durup dururken İngiliz müzisyen güruhu İbranca bir isim koymuş demeyin gruplarına, var elbet bir manası... Grup üyelerinin aileleri Yahudi göçmeniymiş de ondan...

Benim chillout festivalinden anladığım, çıkan diğer gruplara rağmen (Real Tuesday Welt, Ibizarre, Zofka, Flunk,Up Bustle & Out ve HardKandy ) salt Oi Va Voi izlence ve dinlencesiydi -orada ilk kez dinleyip beğendiğim Flunk ise yanıma kar kaldı-. İlk kez 2004 yılında keşfettiğim bu grup, Türkiye'ye de ilk kez aynı yıl Caz Pazarı'nda gelmişti... Hayatımın engebeli bir döneminde es geçmiş olduğum konseri bu kez kaçırmak işten bile olamazdı.

Konser başladığında öncelikle bir şaşkınlık yaşadı benim gibi grubu az çok tanıyanlar, çünkü bizim bildiğimiz sert hatlı solist Sophie yerine şirin mi şirin mini mini bir kızcağız çıktı sahneye ve başladı söylemeye. Bir anlam veremedik, yahu biz mi yanlış görmüşüz senelerce internette kızcağı dedik durduk, merakımızı ise konser sonrası konuşma fırsatı bulduğum grup elemanlarından basçı Leo ile klanert çalan Stephan giderebildi. Meğersem Sophie Solomon soyadına yakışır solo albüm çalışması ile İngiltere'de ününe ün katmakla meşgul imiş... Yolu açık olsun tabi dedik, hafif bir iç çekişle, hep birlikte...

Konserde ilk albüm Laughter Through Tears ve ikinci albüm Digital Folklore'den parçalarla birlikte 2007 yılında çıkacağının müjdesini verdikleri yeni albümlerinden de parça çaldılar. Çaldıklar parça , kendi deyimleriyle modern klezmer-ki klezmer, yahudi düğünlerinde çalan oynak müzik türüne verilen isimmiş- yapan grubun tarzının ilk anda daha sıradan bir havaya büründüğünü hissettirse de klarnet ve kemanın tınıları ortamın şenlenmesini yeniden sağlamayı başardı ve grubun kalbimizdeki tahtını yerinden oynatmadı.

Ben en iyisi artık susayım ve sizleri konser görüntüleri ile başbaşa bırakayım:



Grubun myspace adresi için ise, buraya tıklayabilirsiniz...

Posted by Adsız 22:47

3 Comments:

  1. Unknown said...
    oo bir internet ünlüsü daha yazar olmuş. hem de ne güzel başlangıç.
    Sarp* said...
    klezmer i ilk defa m.s. güzel sanatlarda okuyan eski kız arkadaşımdan duymuştum.. ve bana ilk dinlettiği gruptu oi va voi. burda görünce kısa süreli bi şok yaşadım (: bu arada ilk yazımız, tebrik ediyoruz ((:
    Adsız said...
    ortama yaptığım olaylı girişi telafi etme adına bu pek fena olmadı sanırsam...herkese selam yineyeniyeniden...

Post a Comment