anasayfa | blog hakkında | yazarlar



ARS LONGA vita brevis


Fatih Akın ‘Köprüyü Geçmek Reloaded’ı çektiğinde değil de Ars Longa'yı hemen tanımak için buyrun..Frekans vol.1'den ilk söyleşimiz vokal ve gitarda Ali Sinan Çulhaoğlu, basta Berat İşçioğlu ve davulda Sonat Karakaş'tan oluşan Ars Longa ile..


Ars longa vita brevis, "sanat uzun, hayat kısa". Neden ars longa diye sormayacağım ama neden sadece "ars longa" ?
Ars Longa Vita Brevis bir grup için en az Pretty Girls Make Graves kadar sıkıcı bir isim olurdu. Zaten bizi ilgilendiren de hayatın kısalığı değil sanatın uzunluğu. Bu sebeple sadece Ars Longa.

Ars Longa neler yaptı, neler yapacak?
Ars Longa, sitesinde (www.arslongamusic.com) paylaştığı üç şarkısının kaydı dışında Frekans’ın toplama albümü için Yarın Yarın’ı özel olarak kaydetti. Herhalde sonbaharın gelişiye birlikte grupların kendi bestelerini çalmasını destekleyen mekanlarda çalmaya başlayacaktır.

“Grupların kendi bestelerini çalmasını destekleyen mekanlar". Bu sözü biraz açsak?
Beste grubu/cover grubu ikileminde vaaz verecek değiliz elbet, herkes neyin doğru ama nerede para olduğunu ve Enjoy The Silence’ı 650. defa dinlemek istiyorsa nereye gitmesi gerektiğini iyi biliyor. Bizim şarkılarımızı dinlemek isteyen de nerelerde çıkacağımızı az çok tahmin edebiliyordur.

Bir Ars Longa parçasından bir önce ve bir sonra neler dinlemeli?
Şarkıya göre değişebilir. Örneğin toplama albümde Clique, Ars Longa ve DDR şeklinde devam eden 15 dakika kulağa harika geliyor. Aslında msn’de chat yaparken dinlenmedikçe bir Ars Longa şarkısı pek çok farklı türde şarkıya uyum sağlayabilir, özellikle Zaman Beni Alsın uslu çocuktur, Cannibal Corpse ve Alexander Borodin’in arasında bile gıkını çıkarmaz.

İstanbul şehri herhangi başka bir şehirden farklı neler katar bir gruba, size neler kattı?
İstanbul’un kokusu şarkıların rifflerine ve liriklerine mutlaka yansımıştır. Bir insanın görebileceği her tür insan ve her tür yaşam biçimi var bu şehirde. Sınırları olmayan ve insanın bilincini temizleyebilen bir şehir burası.

Ama dünya ne zaman farkına varacak İstanbul’un tınılarının?
Fatih Akın ‘Köprüyü Geçmek Reloaded’ı çektiğinde. Açıkçası dünya bizi hiç bilmese de çok dert etmeyiz. İstanbul ve tınıları dünyanın farkındalığı olmadan da yeterince güzeller bizim için.

Bir soru da siz bizlere sorsanız? Cevabı da soruda olsa?
Ars Longa olarak Frekans Vol 1 albümünde en beğendiğiniz grubun kim olduğunu çok merak ediyoruz.

Soruları soran bizler olduğumuzdan asıl sizin en beğendiklerinizi sormaya hakkımız var. Sizce neler?
Kendi adımıza albümün sürprizinin Sepia’nın Sessiz Güneş’i olduğunu söyleyebiliriz.

Peki soruyu büyütsek, kimler, hangi albümler vazgeçilmezleriniz olmuştur?
Çocukluğunu 90’ların ilk yarısında yaşamış rock müzisyenleri olarak Metallica’yla olan gönül bağımız kolay kolay kopmayacaktır. Daha sonra tanıdığımız Nirvana, Oasis, Radiohead, Jeff Buckley, RHCP, The Verve, NIN, Smashing Pumpkins, Smiths ve elbette Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd gibi tekvin ediciler de her zaman kulağımızdalar.

Ars Longa'ya bu güzel söyleşi için çok teşekkürler..

www.arslongamusic.com (ufak bi süre kapalı)
www.myspace.com/arslongamusic
e-mail: info@arslongamusic.com

Posted by nóiway 20:58

1 Comment:

  1. Adsız said...
    Frekans Vol. I de yer alan Ars Longa'nın röportaji için themodernway'a teşekkürler.. Kendi müzigini yapan grupların pek sesini duyuramadigi ülkemizde azcık da olsa corbada tuzumuz bulunsun diye deil tamamen canla basla iştenlikle hazirladiklari röportajlar için ayrica teşekkürler.. devamini merakla bekliyorum

Post a Comment