anasayfa | blog hakkında | yazarlar



2005'İN EN İYİ 20 ALBÜMÜ

2005'in son günlerindeyiz. Şöyle bi geriye baktığımda baya bereketli bir yıl geçirdiğimizi farkettim. Indie adına çok güzel albümler çıktı piyasaya. O kadar yeni bağımsız grup çıktı ki hatta, sayılarını hatırlayamıyorum. Şimdi 2005'in bize kazandırdığı en güzel 20 albümü açıklamak istiyorum !! ;) (Valla Q, NME, Uncut falan yalan asıl liste burda :P)

20) The Dandy Warhols: Odditorium Or The Warlords Of Mars

Dandyler yerinde saymayı sevmez. Yenilik onlar için bir zorunluluktur. Beğenilsin veya beğenilmesin, değişiklik her zaman iyidir onlar için. Bu nedenle her albümlerinde farklı sularda yüzdüler. Garage, psychadelic, grunge, synth-rock vs. Son albümlerinde ise bir köklere dönüş seziliyor. Ciddi uzun şarkı süreleri, yavaş yavaş ilerleyen ve sonunda patlayan şarkılar, yer yer bir studio jam havası kimilerine eziyet geldi, kimileri de albümü dandylerin en iyisi olarak nitelendirdi. Ancak OOTWOM kesinlikle cesur bir albüm. "Değişiklik iyidir :)"






19) Depeche Mode: Playing The Angel

Bir önceki albümleri Exciter ile club dünyasına dalıp fanlarını hayal kırıklığına uğratan DM, Playing The Angel ile eski formuna döndü. Gitarlar, analog synthler ve her zamanki karanlık atmosfer eski fanları sevindirirken, onların yanına yenilerini de ekledi. Birçok genç topluluğa esin kaynağı olmuş bu ortayaşlı adamları onlara kafa tutarken görünce insan ister istemez saygı duyuyor...


18) Engineers: Engineers

Shoegazer, post-rock ve alternatif arasında gidip gelen bir tarza sahip olan Engineers, Britanya çıkışlı bir grup. Bir debut albümü olarak çok sağlam bir işe imza atmışlar. Tüm şarkılar neredeyse aynı ritmde devam ediyor, fakat albüm kesinlikle sıkıcı değil. Gizemli, dumanlı ve soğuk bir dünyada hissediyorsunuz kendinizi Engineers dinlerken.

17) Death Cab For Cutie: Plans

Plans ile ilgili daha önce yazdığım incelemede söylemek istediğim her şeyi söyledim aslında. Fakat burada tekrar isimlerini hatırlatmak istedim :)

16) Shout Out Louds: Howl Howl Gaff Gaff

Aynı şekilde SOL için de yazmış olduğum yazıda ayrıntılı bir incelemem var.

15) The White Stripes: Get Behind Me Satan

Elephant ile medyada kelimenin tam anlamıyla hayvan gibi bir etki yaratmıştı WS hatırlarsınız. Neredeyse tüm müzik dergileri tarafından 2003'ün en iyi albümü seçilmişti. Bu kadar olay yaratmış bir albümün ardından gelicek olan albümü herkes 485684695 gözle beklemeye başladı haliyle. Ancak Jack ve Meg beklenenin aksine Elephant #2 yapmadılar; tam tersine olabildiğince deneysel, olabildiğince anti-Elephant bir albüm yaptılar. Gitarlar yok denecek kadar az mesela. Onların yerini piyano almış. Bu albümle WS kimseyi s*klemedikleini birkez daha gösterdiler.

14) Röyksopp: The Understanding

Norveçli ikili, ilk albümleri Melody A.M. ile pek yankı uyandıramamışlardı. Ancak bu onları hiç etkilememiş görünüşe bakılırsa, belki biraz hırslandırmış diyebilirim. İsimlerini elektronik müziğin en iyileri arasına sokmak için ellerinden geleni yapmışlar.

13) Beck: Guero

Bence Beck'in en iyi albümü Odelay'dir. En yaratıcı olduğu, en cesur olduğu albümüdür. Guero Odelay #2 niteliğinde bir albüm. Kötü bir albüm değil kesinlikle (Beck'in müzik sektöründeki en yaratıcı adamlardan biri olduğunu düşünürsek kötü albüm yapmasının çok zor olduğunu da anlarız zaten), ancak bazı şarkılarda Odelay ile fazla benzerlik gösteriyor. Beck'in en iyisi diyemesekte 2005'in en iyilerinden biri olduğunu inkar edemeyiz.

12) Tom Vek: We Have Sound

Kendi garajında kaydettiği bu albümde Vek neredeyse tüm enstrümanları kendisi çalmış. Hip-Hop beatlerini andıran looplar üzerine bol distortionlu gitarlar, cızırtılı synthler ve bazı samplelar kullanarak çok farklı bir tarz yakalamayı başarmış. Genel olarak lo-fi ve kirli bir sound tercih ettiği için Franz Ferdinand ve The Rapture ile falan beraber anılmasına rağmen pek bi benzerlikleri olduğunu söyleyemicem. Ancak dans edilebilir bir müzik yaptığı için isimlerini saydığım gruplarla yakın kulvarlarda gezdiğini söylemek mümkün.

11) The Rakes: Capture / Release

İnanılmaz enerjik bi grup Rakes. Punk-art-garage-rock diye tanımlıyorum tarzlarını :) 2 dakikalık şarkıların içine öyle bir enerji enjekte ediyolar ki dinlemeden inanmanız mümkün değil. Zaten bu enerjileri Franz Ferdinand'ın da ilgisini çekmiş ve beraber turlamışlar. 2005'in en güçlü çıkış yapan gruplarından biri.


10) Coldplay: X & Y

Yılın en merakla beklenen albümü deyince akla hemen X&Y geliyo kuşkusuz. Albüm çıkmadan önce öyle bir medya gazı olduki dillere destan. Chris,albümün çıkmasına yaklaşık 1 ay kala "en iyi albümümüzü kaydettik. bundan daha iyisi can sağlığı..." şeklinde beyanatlarda bulunup beni korkuttu. Fakat Coldplay cesur bir şekilde farklı müzik türleriyle de etkileşim içinde olan her anlamda "yeni" bir Coldplay albümü sundular.

9) Antony And The Johnsons: I Am A Bird Now

Antony inanılmaz bir sese sahip. Bazıları ona bir saniye bile dayanamıyor, ancak bazılarını (benim gibi) fena halde etkiliyor. Ağlamaklı ama bir o kadar da umut dolu bir ses bu bahsettiğim. I Am A Bird Now da aynı şekilde...

8) Clor: Clor

Cırtlak vokaller + video oyunu synthleri + zıplak ritmler + sağlam melodik altyapılar = CLOR!


7) Fischerspooner: Odyssey

Bu sene Türkiye'de (Pepsi Electronica Festival 2005) verdikleri muhteşem konser ile hayranlığım bir kat daha arttı. Özellikle Casey Spooner sahnede inanılmaz enerjik. İlk albümde electro-clash'in suyunu çıkardıktan sonra müziklerine canlı enstrüman katmanın iyi olcağına karar vermeleriyle ortaya çıkmış bir başyapıt Odyssey. İlk albüme"bunlardan adam olmaz. bizimle dalga geçiyolar bunlar! hede hödö büdülü cübülü!" diyenleri bile şoka uğratmıştır Casey ve Warren. Tebrik ediyorum burdan ikisinide...


6) LCD Soundsystem: LCD Soundsystem

"Indieleri dans ettiren label" DFA'un kurucu üyelerinden olan dahi insan James Murphy'nin geç gelen debutsu en özgün dans albümlerinden biri bence. Rock fanları ile dans müziği (elektronik demiyorum) sevenleri aynı albüm ile coşturabilmek her yiğidin harcı değil.


5)Bloc Party: Silent Alarm

Franz Ferdinand'ın biricik solisti Alex Kapranos'a, Kele (Bloc Party solisti) tarafından yollanan bir demo kaydı ile açılmış Bloc Party'nin önü. Yeni Cure ünvanı yakıştırıldı kendilerine kimi kritikler tarafından. Buna ne kadar katılmasamda 2005'in en muhteşem yeni grubu ünvanını bileğinin hakkıyla kazandığını söylemek istiyorum. Bu sene Bloc Party senesiydi diyebilirim hatta. Bu arada canlı performansları bomba gibi.


4)Sigur Rós: Takk...

Albümü ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım.


3) The Kills: No Wow

Rockistanbul' da bu sene verdikleri konserde benimle birlikte orada olan tüm insanlara unutulmaz bir konser yaşattılar. "Rock'n'Roll böle oluyomuş demekki" dedirttiler. İlk çıktıklarında The Jesus And Mary Chain, PJ Harvey, The White Stripes kopyaları diyenleri susturdular No Wow ile. Harika bir albüm çünkü. Çok vahşi, tutkulu, hareketli ve canlı bir albüm. Kesinlikle yılın en iyilerinden.


2) Stars: Set Yourself On Fire

Biricik indie gruplarımız Broken Social Scene ve Metric ile ortak üyeleri olan Stars'ın 3. albümü bu. Sıcak melodiler, erkek-kız vokaller,ilk dinleyişte sıradan bir indie pop grubu izlenimi bırakabilir belki; fakat 3. dinleyişten sonra Stars'ın gerçekten özel olduğunu görmek hiç de zor olmuyor. Çok başarılı bir albüm.


1) Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better

Eveeeeeeeeeeeeeeeeeeeet !!!!!! Yılın en iyi albümü ödülü Franz Ferdinand'ın !!! İlk albümleri ile indie rock tarihinde bir milad olmuşlardı. İkinci albümlerinde de tahttan inmediler. Hareketli, hüzünlü, umutlu, heyecanlı, sinirli, dalgacı, ciddi vs vs vs vs vs vs vs bir albüm bu. Teşekkürler Alex, Bob, Nick ve Paul!


----------------------------------------00000000000-----------------------------------------

2004'TE ÇIKMIŞ ANCAK 2005'TE HALA EN İYİ OLMAYA DEVAM EDEN ALBÜMLER (kötü bir başlık oldu biliyorum):

Bu garip :) kategoride birinciliği iki albüm paylaşıyor. 2004'te çıkmış olduklarından senenin en iyileri arasında değiller ne yazıkki ancak gerçekten çok iyiler!

The Arcade Fire: Funeral

ve

Death From Above 1979: You're A Woman, I'm A Machine

Posted by HIRT 19:42

1 Comment:

  1. ________ said...
    super yazmışın da..bence 2005in içinde kesinlikle test icicles for screening purposes only bulunmalıı.öle deli bişey ki beck yerine onlar olmalı bence çünkü veletlerin karıştırdıkları kadar genreın beck 3te 1ini yapmamıştır ve de o herife eklektik deniyosa test iciclesa ne denmeli bilemicem yani..ehe ve 2004te de KESSİNLİKLE tv on the radio desperate youth blood thirsty babes olmalı o da hayatımda dinlediim en eksantrik 9 şarkıyı barındırıyor çünkü..bunun dışında katılıyorum ama ;)

Post a Comment