anasayfa | blog hakkında | yazarlar



!nteres Th!ng 3: !nd!e Star Rap Star'!a Yo!da Karşı!aşırsa........

Hayatımızın çoğu döneminde, bizi mutlaka bir yerlerde yakalayan, enteresandır ki milletçe gayet iyi bildiğimiz bir müzik 'rap' müzik. Gerekse sokakta yürürken, gerekse serviste, gerekse arkadaşı vesilesiyle vs. vs.! Sevenlere sözüm yok, sevmeyenlere kaçış yok!!!
Dünyayı kasıp kavuran şu her şarkının ortasına bir rap kısmı koyma, güzel kızları kliplerde oynatma fırtınasından indie piyasası ne derece nasibini aldı dersiniz? Eveeet; bir gün indie müzik ve rap müzik yolda karşılaşmışlar ve kısaca bir göz atalım neler olmuşşş????

Alex Kapranos

Bu da oldu:
Franz Ferdinand vokalinin sesi hiç bu kadar güzel olmadı!!!(keşke bütün parçada o olsa idi):

Gözleriyle görmek isteyenler buradan:


Kulaklarıyla duymak isteyenler de buradan:
The Handsome Boy Modelling School feat. Alex Kapranos - The World's Gone Mad

Bu da olacaktı:
Franz Ferdinand'ın 2. albümü You Could Have It So Much Better'ı, sübjektif bir bakış açısıyla, 'ucuz kurtuldu'!!!!!!!!:
KANYE WEST, FRANZ FERDINAND'A YENİ ALBÜMÜNDE YARDIM EDİYOR


Beck Hansen
Her müziğin adamı(bu durumda hip-hop). Başka söze ne hacet?

Beck - Hell Yes
Beck - Disco Box
Beck - Lemonade
Beck - Clocks


Aerosmith
Evet, Aersomith'in indie falan olmadığının ben de sizler kadar farkındayım. Fakat gitar müziğiyle rap müziğin buluşması ayininde, böylesi bir ritüeli es geçmek haksızlık olurdu diye düşünüyorum!!!!
80'ler rock müziğine kendini adamış taytlı vokalin konserini rapçiler basarsa, aklımdan bir türlü çıkmayan o 'walk this way' solosuyla disler aynı anda havada uçuşursa neler olur?:


Michel Gondry

Björk, Beck ve The White Stripes videolarının yanısıra Eternal Sunshine yapıtı ve güzide Science Of Sleep'le beyinlere kazınan deha da kendine has tarzıyla rap piyasasına bulaştı!:

Kanye West - Heard 'Em Say:




Chris Martin

Bunlar da oldu:
Chris Martin feat. Jay-Z - Beach Chair

The Streets feat. Chris Martin - Dry Your Eyes



Bu da olacaktı:
Coldplay'in kliplerinde 'güzel' kızların yokluğunu hissetmeye başladığı dönem:
COLDPLAY BEYONCE'Yİ İSTİYOR

Ve The Streets demişken, Mike Skinner Razorlight'ı kednine kurban(!) edinmiş. Skinner yorumuyla Golden Touch:

Posted by !emona!d 19:48

7 Comments:

  1. Sarp* said...
    alex kapranos ve michel gondry olmiycak heycanlar peşinde.. aerosmith sewmem hiphop hiç sewmem ama klip gerçekten yardırmış (: mike skinner'ı sewiyorum. Chris Martin'in bıdısında da ben daha çok bi sitem gördüm bu abuk sabuk "bak olm bizim müziğe biraz rap sokcam 3 milyar satıcak" mantığına karşı, kesinlikle katılıyorum.

    bide son olarak "!_emon A!d" in yazılarının, tmw içinde en başarılıları olduğunu düşünüyorum.. sabrınız için teşekkürler see you later innovator (:
    Adsız said...
    GANGSTAA
    Adsız said...
    Bir noktada enteresan ama malesef "bir indie dinler gözünden" seviyesini aşamamış bir yazı olmuş. Direkt olarak yazara bir saldırım yok. Ancak genel olarak soft rock dinleyen kitlenin -ki bunların büyük çoğunluğu post modern bir görünüş sergileme ve marjinal olma gayreti içindedir- rap ve hip hop'a karşı geliştrdiği "ıyy o ne öyle hiç bir müzikal değeri şeysi yok" tarzındaki görüş burada da kabaklar gibi ortaya çıkmış. Bunda elbette türü tanımamakla ilgili bazı kornik sorunlar var. Nitekim çoğu insan rap müziği G-Unit, West Coast - East Coast, Puff Diddy, devyarasa takılar, görgüsüz bir yaşam tarzı (ki 50 Cent prof.tur bu konuda) gibi imajlarla ve basitçe "cluba gideriz, mokar hastasi hatunlari kaldiririz" söylemi ile özdeşleştiriliyor. Tamam, rap müzik emo ile birlikle son 10 yılın en yozlaşmış, en b.ku çıkartılmış türüdür. Ancak gerçekten de bir duruşu olan rap sanatçılarının da hakkını yemek en edepli tabirle müzikal bağnazlık olur. Şahsen rap müziğe karşı bu denli anti görüşler besleyen insanların hayatlarında hiç Jurassic 5, Beastie Boys veya Public Enemy gibi grupları hiç dinleyip dinlemediklerini merak ediyorum. Hatta Beck'in bir Beastie Boys "taparı" olduğunu bildiklerini?

    Şu ana kadar kafayı rhip hop ile bozmuş bir insan portresinin dibine vurmuş bir görüntü çiziyorum. Lakin asıl öyle değil. Yalnızca hem indie hem de rap dinleyebilen -ki hakkaten bu gurüh marjinal malesef- pek az kişiden biri olduğum için sade indie dinleyen birinin rap müzik hakkında "indie'yi aşağı çekiyor" tarzı yorumlar yapması karşısında tepkisiz kalamadım. Ne demiş zaten şair? "Inaction is a weapon of mass desturaction". Sonuçta basitçe demek istediğim algıyı rap'e ve ya başka türlere tamamen kapatmanın o türleri kafadan "vasıfsız" olarak nitelendirmenin saçmalık katsayısı. Haa ama bende Chris Martin - Jay-Z "işbirliğini" duyunca üzülmemiş miydim? Üzülmüştüm, ama dediğim gibi hip hop ile "görgüsüz öküz rap" i arasında baya baya bir fark var. Son bir not olarak yanlış bilmiyorsam Handsome..School'daki rap kısımlarını söyleyen Gorillaz'ın ilk albümündeki efsanedir. O zaman haltın kralını zamanında Damon Albarn yemiş oluyor. Ama 1 sn! Zaten bu yediği haltlardan dolayı bugün sadece şarkı yazarı değil "dahi" olarak nitelendiriliyor.

    Mutlu indie-cikler cümleten..
    Sarp* said...
    gelen sitem bana mı yoksa piyasadaki genel kanıya mı bilmiyorum ama cevap verme ihtiyacı..
    rapstar ve verilen örneklerden yola çıkarak yazdım yorumumu. bahsettiğiniz çoğu insan gibi rap müziği 50Cent,Timbaland vs. den ibaret olmadığını bilmekle beraber başlıkta yazıldığı gibi "rapstar" diyince akla Beastie Boys, Public Enemy, Outkast -hatta pek ortalarda olmadığı şu sıralarda- Missy Elliot'ın bile gelmediğine de eminim. Los Angeles'da doğmuş büyümüş vs. Beck'in niye Latin yada Hiphop'a bu kadar yakın durduğunu da sorgulamak gibi bi salaklıkta yapmıyorum, Mike Skinner'ı ya da Jamie T'yi de. Tek derdim; verilen ve sayabileceğimiz çeşitli örnekler olduğu gibi Alex Kapranos'un, senin de sitem ettiğin tarzda, angut bi gruba support vermesi.. .S.Tyler'ın 90 yaşından sonra yine RUN DMC gibi başka bi angut grupla şebeklik yapması falan.. Açıkçası olayı sadece "R&B ve Hip-Hop ın bugünkü popülaritesininden ne koparabilirsek kârdır" mantalitesine bağlıyorum. İlk yorumumda da dediğim gibi Chris Martin çok iyi özetliyo beni;

    "I think the only way for us to get a video that does really well is for us to get Beyonce in it. I'm not sure how we're going to do that, though. We're at such a disadvantage because we don't have gorgeous girls in our band."

    Hip-Hop'ın çok sanatsal bi getirisi olacağını, müzikte yeni bi çığır açacağını falan düşündükleri için bu işlere giriyo olsalar tercihleri Timbaland, RUN DMC, Jay-Z değil Danger Mouse, OutKast, Beastie Boys ne biliyim The Roots falan olurdu ?
    Adsız said...
    hip hop'ı ne kadar saf dinleyebilen biri olmasamda, farklı janrlarla etkileşime girmiş, "jenerik mtv hip hop'ı"nın dışına çıkan, kitleler tarafından belirlenmiş/benimsenmiş sınırları zorlayan/kıran hip-hop müzik her zaman dinlenmeye değerdir bence. şunu da çok rahat söyleyebilirim ki, hip-hop farklı müzik türleriyle en iyi anlaşan ve yeniliklere en açık müzik türlerinden biri. bu tezime kanıt olarak gösterebileceğim gruplar arasından ratatat, clouddead, subtle, beck, *son albümde* björk, boards of canada, test icicles şu an aklıma gelenler. tabi bir boards of canada şarkısı açıp "bunun neresi hip hop lan" demeyin. ancak altyapılardaki hip hop etkilerini kimse inkar edemez sanırım. neyse, sonuç olarak blue jean okuyucularının her sayıda pek bir gururla attıkları "hiphopçular ölsün, ölümüne metal!" tarzı naralar gereksizdir/komiktir/ayıptır. müzik müziktir. tabi ki herkes her şeyi dinlemek zorunda değil. ancak artık "ben rockçıyım, ben teknocuyum" gibi ayrımlara gitmek saçma. önemli olan her tür müziğe şans vermek ve popüler kültürün yaratmış olduğu önyargılardan arınabilmek bence. ha, bir de timbaland'e laf etmeyin.
    saygılar.
    ________ said...
    berke tamamen katılıyorum yo
    !emona!d said...
    herkese yorumları için teşekkürler. hetacomber arkadaşımızın diliyle "ıyy o ne öyle hiç bir müzikal değeri şeysi yok" tarzındaki görüşten gayet yoksunum. amacım indie gözünden, bu iki türün buluştuğu birkaç noktayı ön plana çıkarmak idi.
    "indie'yi aşağı çekiyor" tarzı yorumlar yapmış olduğum düşüncesi olsa olsa bu yazı adına geçerli olabilir(?). iyi kötü hip-hop dinleyen birisi olarak,, sayın hetacomber'ın direkt bana saldırısı olmadığı gibi benim de direkt rap/hip-hop piyasasına bir saldırım kesinlikle bulunmamaktadır.

Post a Comment