anasayfa | blog hakkında | yazarlar



Dionysos

Fransa’dan çıkan en şahane topluluktur Dionysos bana kalırsa. Yazıyı yazmamın amacı “evet işte sonunda geliyorlar!” benzeri harika bir haber vermek değil ne yazık ki; ama yine de buraları Dionysos’la ilgili bilgilerle donatmak isterim. (Bir kere daha görüldü ki, sevilen grup hakkında yazarken objektif olmak kolay/mümkün olmuyor.)

İsmini Yunan şarap tanrısından alan Dionysos, 1993 yılında Valence kentinde, aynı üniversitede okuyan Mathias Malzieu (vokal, gitar, ukulele, mızıka, theremin) , Eric Serra Tosio (davul), Michael Ponton (gitar, banjo) ve Guillaume Garidel (bas, synthsizer) tarafından “madem genciz ve hepimiz Pixies’i çok seviyoruz; öyleyse neden bir grup kurmuyoruz ki?” düşüncesiyle vücut bulur. 1996’da çıkan ilk albümleri Happening Songs’dan sonra grubun müziğine (bana kalırsa) harikulade katkılarda bulunacak olan Elisabeth Maistre (vokal, keman, banjo, synthsizer, theremin) Dionysos’a katılır. 1997’de the Sun is Blue Like the Eggs in Winter, 1999’da Haiku (ki bu grubun oldukça fazla insan tarafından duyulmasını sağlayan Coccinelle single’ının çıktığı albümdür, canımdır), 2002’de Western Sous la Neige ve 2005’te de Monsters in Love albümlerini piyasaya sürerler. Monsters in Love’dan kısa bir süre önce Mathias Malzieu’nün annesi ölmüştür ve Mathias bunun üzerine bir roman yazar; albüm de büyük ölçüde bu romanın etkisindedir (Örneğin kitaptaki karakterlerden biri olan Giant Jack kapakta ve Tes lacets sont des fées’in klibinde görülmektedir ve Monsters in Love albümünün diğerlerine göre daha karanlık olduğu birçok albüm değerlendirmesinde yer alır, ayrıca albümdeki Neige adlı şarkı da Mathias’ın annesine ithaf edilmiştir.). Ayrıca, Fransız rock’ına duyduğum sempatinin dışında, hayatımda duyduğum en iyi şarkı olabilecek olan La Métamorphose de Mister Chat da bu albümde bulunuyor, onu da araya sıkıştırıvereyim.

“Sahnede muhteşem abi bu adamlar” gibi yorumları bolca duyan Dionysos’un konser kayıtları da var elbette: 2003 tarihli Whatever the Weather ve geçtiğimiz yaz Roskilde, Eurockeennes de Belfort gibi festival konserlerini kaydettikleri Monsters in Live.

“Yetmedi bunlar bana” diyenler varsa linklere mum diksin efendim:

Dionysos resmi web sitesi
Grubun Myspace sayfası
Tes lacets sont des fées (video)
Coccinelle (video)
Song for Jedi (video)

Bir yandan da dinleyelim tabi:

Posted by Ayça 23:19

6 Comments:

  1. nóiway said...
    ...mster chat harika şarkı. şirin şarkı. buz-dokuz da aramıza hoşgeldi
    Ayça said...
    sagolunuz sayin noi, meğsi.
    ________ said...
    merabaa bu şarkı bana frankofon olduum gerçeini hatırlattı..aslında o kdr kötü bişey olmadıı gerçeini de :D hojjgeldin bacum
    !emona!d said...
    hoşgeldinn ayçaaa. ilk yazın hayırlı olsun:D
    Ayça said...
    insan frankofon hayvandir efendim, hosbulduk.
    Ayça said...
    tesekkurler petek hanim. yahu boyle ardarda seyapiyosunuz, utaniyorum, ehim. meleba.

Post a Comment