anasayfa | blog hakkında | yazarlar



New Model Army'den yeni albüm


New Model Army yeni albümü Carnival ismini taşıyor. Henüz albümü edinemedim ama Arızalılar Klübü'nde çıkan güzel bir yazıyı, sıcağı sıcağına TheModernWay'cilere sunalım dedim.


(http://www.arizalilarkulubu.com/ana.htm)

Utku Uluer'den NEW MODEL ARMY'nin son bombası "Carnival"

Bazı gruplar insanlar üzerinde çok farklı etkiler bırakır. Bazı gruplar vardır içinizde hissedersiniz. İçinize işleyen melodiler, ruhunuzun aynası sözler. Bazen, bu bazı gruplar sizi yüzüstü bırakırlar. Gerekçeleri de değişimdir ama bunu içinize sindiremezsiniz. İşte o gruplardan biri ile ilgili yazmayacağım bugün. New Model Army benim için bu gruplardan biri hiç bir zaman olmadı. 25 yıldır hep oradaydılar; duruşları, müzikleri ve şarkı sözleri ile her zaman taviz vermemenin yıkılmaz bir kalesi oldular. Muhafakar bir grup hiç olmadılar, hep arayışları oldu, bir insanın tüm güçlü ve zayıf yanlarını barındıran ama her zaman bulabileceğiniz güçlü ve kararlı bir dost olarak New Model Army’nin hala orada olduğunu bilmek gerçekten güzel.
Açıkçası "Eight" albümü benim için hayalkırıklığı olmuştu. Ardından Justin Sullivan solo albümünü çıkartınca ve Sullivan and Friends isimli konserler etrafta dolaşmaya başlayınca sanırım bir dönemin daha sonuna geldik diyordum içimden. Ancak önce Lost songs albümü, Istanbul’daki Ankara’daki konserler ve müjdelenen albüm yüreğime su serpti.
Gruptan Dave Blomberg’in 12 yıl aradan sonra gruptan ayrılmasının grubun müziğini negatif bir etkileyeceğini düşünmüyorum. Nedense Dave Blomberg’i hep Nelson ve Justin Sullivan’ın punk rock yaklaşımlarına tezat oluşturduğunu düşünüyordum ki bence yeni albümde bu daha açık belli oluyor. Dave Blomberg’in yerini Marshall Gill almış. Grubun yeni gitaristi, son albüm üzerinde çalıştıkları studyonun ses mühendisi tarafında önerilmiş.

Yeni albüme geldiğimiz de ise, çok farklı bir New Model Army albümü yok. Eight albümünde eksikliğini hissettiğimiz ve bence grubun en güçlü olduğu ritm yine ön plana çıkmış ve tabiki albüm daha güçlü ve iyi olmuş. Tabi yine her New Model Army albümü gibi şarkı sözleri kesinlikle okunması gereken ve üzerinde düşünülmesi gereken sözler ki New Model Army’e ucundan bulaşmış herkes bunu bilir. Ancak bütün bunların yanında oldukça karanlık bir yanı daha var albümün. Okuduğum bir kaç röportaj ve fan sitesinde hepimizin özlemi olan yeni bir Thunder and Consolation albümü müjdeleniyordu. ‘Consolation’da yer alan ama bu albümde yer almayan iki gerçek var. Birincisi Robert Heaton’un enerji dolu insanı nereye alıp götüreceği belli olmayan davulu ve yoğun folklorik ezgiler. Bu arada artık dünyaya daha farklı bakan olgun bir Justin Sullivan ve en sevdiğim basçılardan Nelson yeni albümdeki performansları kayda değer. Ayrıca davulcu Micheal Dean performansını arttırıyor. Özellikle Island şarkısında Nelson neden en sevdiğim basçılardan birisi olduğunu ortaya koyuyor, hepinize tavsiye edeceğim Brother ile birlikte en iyi son dönem New Model Army şarkısı ‘Island’.
Albümde yine New Model Army’den beklediğimiz politik eleştiriler ve şarkı sözlerinde çoğu grubun satış kaygıları ile dokunamadıkları noktalar var.
Red Earth, İngiltere’nin muhafazakar yapısını eleştiren ve göçmen politikasına göndermeler yapan Another imperial day ve Prayer flags şarkıları albümün eleştiri dozu yüksek şarkıları. Bu arada albümde diğer albümlere nazaran daha fazla keyboard kullanıldığını söyleyebiliriz. Keyboardçu Dean White ayrıca 2 şarkıda da gitar çalmış. Albümün kapanışı olması gerektiği gibi davul ile başlıyor. Micheal Dean daha önce Robert Heaton’un davul teknisyenliğini yapıyordu. Bir şekilde ustasına, yani davul hocasına saygı anlamınıda taşıyan bu davul girişi ve Justin Sullivan’dan dostuna adadığı albümün kapanış şarkısı ‘Fireworks Nights’. And it was gone ile noktalanan şarkıda Robert Heaton için anlamlı bir veda.
New Model Army’nin 25 yıllık müzik serüveninde 9. albümü için söylenecek en doğru söz , kesinlikle sevenlerini hayalkırıklığına uğratmayacak olduğudur sanırım. Artık yeni bir dönem açacaklarını söylemeyebiliriz ama politik duruşları ile bir dönemi kapatmaya kararlı, taviz vermeyen haliyle New Model Army ailesi sizi dostluğa, düşünmeye ve paylaşmaya hala davet ediyor. And tomorrow brings another train

Posted by lostgardens 22:27

4 Comments:

  1. Adsız said...
    şu anda the ghost of cain'i döndürmekteyim,taner..gerçi bu yazıyı okumuştum..bilgi için sağol.carnival'ı henüz dinleyemedim ama konser öncesi bi edinmek lazım.bir de konserde ön saflarda şarkıları haykırmak...

    ;)
    lostgardens said...
    en önde olcaz di mi?
    Adsız said...
    evet bunu göze almak gerek :)..25 şubat 05 vox konserlerinde ezilma tehlikesi atlatmıştım..ama sana söz offspring'deki gibi bir durumla karşılaşmayacağız..nma'de , glen matlock& the philistines performansımıza devam edicez :)))..
    lostgardens said...
    canım beahhh. ümitle izlenilen konser bi başka oluyor :)

Post a Comment