anasayfa | blog hakkında | yazarlar



Kültleşmiş Konser Mekanları

www.resetmagazine.net için yazmışdım vaktinde.. Burda da dursun..

Stadyumlar bir futbolseverin en çok dikkat ettiği, sevdiği ve görmek istediği şeylerdendir. Barcelona'nın Camp Nou'sunda, Manchester United'ın Old Tarfford'ın da maç izlemek başlı başına bir seyahat sebebidir, belki de kutsaldır onlar için. İş bizim alanımız olan müziğe gelince, iyi -ve paralı- bir müziksever için de olay bundan pek farklı değil. Futbolla müzik arasında birebir bir bağlantı yapmak gerekirse Festivaller, Dünya; Avrupa kupalarıysa; bir şehrin kült olmuş konser salonunda iyi bir konser izlemek, Celtic Park'da Rangers - Celtic derbisi izlemek gibi benim için. Bu sayıda kuzeyden, Stockholm'den başlayıp güneye, Barcelona'ya ve İstanbul'a kadar konser salonlarına göz atacağız.

Debasar (Slussen) - Stockholm, İsveç

Debaser, 2002 yılında Stockholm'ün Tünel'i diyebileceğimiz bir yerde Slussen' da açılmış. 1800 kişi kapasiteli bir mekân. Açıldığı günden bu yana aralında Bob Dylan, The Strokes, Arcade Fire, Pete Doherty, The Killers gibi isimlerin de olduğu 1500'den fazla grubu ağırlamış. Kabaca bir hesapla açılışından bu yana haftanın 6 günü dünyaca ünlü isimler canlı performanslarını sergilemiş burada.


http://www.debaser.se/

Vega - Kopenhag, Danimarka

Jazz ve Hard Rock'ı konumuzun dışında tuttuğumu hatırlatmalıyım sanırım Kopenhag hakkında konuşuyorsak çünkü ikisi için de Dünya üzerindeki hatrı sayılır şehirlerden biri. Vega, 1956 yılında Danimarkalı mimar Vilhelm Lauritzen tarafından Halk Evi olarak yapılmış bir bina. Uzun yıllar İşçi ve Halk hareketleri için bir merkez olarak kullanıldıktan sora 1996 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş ve bugünkü halini almış. Binanın için de Store Vega dediğimiz 1500 kişilik büyük salon, Lille Vega dediğimiz 500 kişilik küçük salon ve hemen onun üst katında hizmet veren Vega Night Club mevcut. Ayrıca zemin katında konserlerin öncesi ve sonrasında vakit geçirebileceğiniz Ideal Bar mevcut. Mükemmel akustiği ve atmosferiyle Avrupa'daki en iyi konser mekânlarından biri olarak gösteriliyor. Vega, Danimarka'nı en büyük bankalarından birinin finansal desteği ile Mega Vega ve Nano Vega adı verilen yeni mekânına taşınmak için gün sayıyor.

http://www.vega.dk/



Koko - Londra, İngiltere

Astoria'lı, Apollo'lu bir Londra'dan bahsediyoruz ama bence mimarisiyle, seyircisiyle ve çıkardığı gruplarla Londra'nın bayrak mekanı Koko. 1900 yılında Camden Tiyatrosu olarak inşa edilmiş bina. 2.Dünya Savaşı'na kadar bu şekilde hizmet veren bina 1950'lerde BBC Radio sahnesi olarak hizmet vermiş. Daha sonraki yıllarda da bir kaç defa el değiştirdikten sonra 2004 yılında nihayet KOKO halini almış. Sahne alan gruplar/sanatçılar için Madonna'yı en tepeye koyarak bir liste yapın. Bayrak mekân olduğunu söylemiştim Koko'nun gerçekten de öyle çünkü orda sahne almış bir grubun tek bir kaderi vardır: Big Thing olmak. Club NME'leri özellikle mükemmeldir. Unutmadan belirteyim ki bütün güvenlik görevlileri Türk. Kendinizi daha bi güven de hissediyorsunuz ( :

http://www.koko.uk.com/






Paradiso - Amsterdam, Hollanda

Tartışmasız olarak Avrupa'nın hatta belki de Dünya'nın en bilinen, en iyi konser mekânı. Eski bir kiliseden bir müzik tapınağına dönüştürülen Paradiso'nun adı İtalyanca Cennet kelimesinden geliyor. Kapılarını 1968' de bir gençlik eğlence merkezi olarak açan Paradiso diğer şehirlerdeki kardeşleriyle olan farkını belki de bu sayede ortaya koyuyor. O günden bu yana Rolling Stones, Velvet Underground, Macy Gray, James Brown, Lenny Kravitz, Sex Pistols, David Bowie, Prince, Willie Nelson, Nirvana gibi isimlere ev sahipliği yapmış olduğunu söylersem gerçek bir müzik tapınağı olduğuna siz de inanacaksınız.

http://www.paradiso.nl/



La Cigale - Paris, Fransa

1882 yılına bir tiyatro olarak inşa edilen La Cigale, 1981 yılından beri tarihi eser statünde korunmakta olan bir bina. Son 20 senedir ünlü fransız dergisi Les Inrockuptibles 'in festivali olan Les Inrocks'a da ev sahipliği yapıyor ve festival kapsamında Kasım ayında takip edeceğimiz konserlerden biri de bu mekânda. Bugüne kadar sahne alan isimler arasında Iggy Pop, Oasis, Radiohead, Red Hot Chilly Pappers ve Kylie Minoque var.

http://www.lacigale.fr/


Razzmatazz - Barcelona, İspanya

Kuzeydeki bu aşırı sanatsallık vesaire, güneye indikçe yerini gösterişe bırakıyor. Razzmatazz belki de bu mekânlar arasında en gösterişli olanı. 3700 metrekare üzerine kurulu 5 dev salondan oluşuyor Razzmatazz ve levhasına baktıkça sanki sonu hiç gelmeyecekmiş gibi gözüküyor. İç mimarisi size kendinizi Gaudi'nin Barcelona'sından ziyade Discovery Channel'daki robotları dövüştüren programın setini anımsatıyor. Plaça de Katalunya'ya 10 dakika mesafede ve müzikle alakanız olmasa bile Barcelona'nın kesinlikle görülmesi gereken "şeylerinden", tadılması gereken bir atmosfer. (Bkz: Akdeniz insanı konserde) ( :

http://www.salarazzmatazz.com/




Babylon - İstanbul, Türkiye

Her ne kadar fiziksel handikaplarından dolayı yukarıdaki benzerlerinin sınıf arkadaşı olamasa da 1999 yılından bu yana tartışmasız bir şekilde İstanbul müzik sahnesinin bayrak taşıyıcı mekânı oldu Babylon. Açıldığı günden bu yana sadece popüler müziğe değil, aynı zamanda Jazz'dan, yerel müziklere kadar her türlü alternatif sanatçıya ev sahipliği yaptı. Özellikle iç mimarisi, oturmuş ve kaliteli ses düzeniyle şu anda İstanbul'da rakipsiz.

http://www.babylon-ist.com/

Posted by Sarp* 10:03

6 Comments:

  1. !emona!d said...
    Süpersin adamım.
    Sarp* said...
    daha ne süperliklerim var. wait n see!
    Adsız said...
    :O

    daha 2 gün önce arkadaşım razzmattaz'dan söz ediyordu hatta (işte bu kısım ekstra information'a giriyor) gece yarısı ders çılgınlığı yaşarken arada razzmatazz turnuvası diye bi şey uydurduk. ilk turnuvada yenildim. ama oyunun özelliği geceyarısı oynanması ve o saatte insana koymuyo. amaç uykunun kaçması zira. öyle işte.

    keep up the work zarp!
    Sarp* said...
    oyunun kurallarını içeriğini vesaire biraz açarsanız ben de taaa isveçlerden size katılıp olaya enternasyönel bi boyut kazandırabilirim :D
    dino said...
    bunlar kadar eski değil belki, ama ostgut gibi bir geçmişten panorama'ya. kısacası, bir de böyle bir şey mevcut:

    http://www.berghain.de/
    Muzaffer said...
    Bir de doyle bir yer de mevcut. Wikipedia'da daha fazla bilgi de var.

    http://www.thefillmore.com/
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fillmore

    Guzel bir mekan. Karnimiz ac gezeriz bilet aldigimiz icin konserlere ama Fillmore'da bilir ki insan kocaman kirmizi elmalar bekler. :)

    http://alt-sokak.blogspot.com

Post a Comment