anasayfa | blog hakkında | yazarlar



Radar Sunar: Maximo Park & Ratatat


2007’de İstanbul, bir önceki sene hafiften başlayan konser çılgınlığını hızlanarak sürdürmekte kararlı. Artan festivaller elbette ülkeye gelen grupları, sayısını ve kalitesini giderek yükseltiyor. 2006 yazında enteresan bir şekilde ücretsiz ama son derece tatmin edici isimleri getiren ve çok iyi övgüler toplayan festival Radar Live, yıl içindeki etkinliklerini de Maximo Park ve Ratatat konseriyle sürdürüyor.


Maxïmo Park

Newcastle İngiltere’de gayet başarılı bir şekilde üniversitelerini okumuş, bitirmiş beş arkadaş, iş hayatına atılmadan önce biraz daha dünyayı tanımak ister. Akıllarına gelen en mantıklı seçenek bir müzik grubu kurmaktır. Oldukça yüksek derecelerle mezuniyetlerine rağmen müzik daha doğru tercih gibi gelmiştir. Hiçbiri Newcastle’da doğmamış olmasına rağmen o şehirde 2003 yılında Tom English (davul), Duncan Lloyd (gitar), Lukas Wooller (klavye) ve Hintli Archis Diku (bas gitar) olarak kurulmuş grup. Archis başlarda Hintçe şarkılar da söylemektedir ama sonraları sadece kendi stüdyolarında bir eğlenceliğe dönüşmüştür bu durum. Çünkü asıl vokalistleri olacak Paul Smith, gruba kendi deyimleriyle bir puzzle’ın son ve en gerekli parçası olarak katılır.

Grup ismini Havana’da meşhur bir toplanma alanı “Maximo Gomez Park” ’tan alır. Paul Smith’in de katılmasıyla artık ciddi işler yapmaya başlarlar ve ilk şarkılar yazılır. Kendi imkanlarıyla çıkarttıkları ilk singleları ardından konserler vermeye başlayan Maximo Park’ı duyan Warp Records plak şirketi, asıl öncelikleri elektronik müzik olmasına rağmen gruba güvenir ve anlaşma imzalanır. Albüm çalışmaları hızlanır ve 2005’te senenin en iyi albümlerinden biri ortaya çıkar “A Certain Trigger”. Glasgow’lu Franz Ferdinand, Leeds’li Kaiser Chiefs gibi isimlerin ortalığı kasıp kavurduğu sene sahneye rahatlıkla yükselir Maximo Park.

İngiltere’de peşine takılındığında patlama yapılamaması imkansız dergi NME de meşhur Rock & Roll Riot Tour’larına Maximo Park’ı davet ederek grubu artık tüm dünyaya lanse etmiştir. Adanın en saygın festivali Glastonbury’deki performans, geniş çaplı Britanya, ABD, Avrupa, Japonya turları ve Maximo Park bu sefer NME’nin Awards Turnesinde ilk sıradaki gruptur. Grubun ilk albümü “A Certain Trigger” Mercury ödüllerinde de aday gösterilir fakat ödülü Anthony and the Johnsons’ın “I am a Bird Now” albümüne kaptırır.

“A Certain Trigger” kendi türünde gayet başarılı, yenilikçi bir albüm olmasına rağmen İngiltere’de 2004’te başlayıp 2005’te durulmaya başlayan indie rock dalgasının sonlarına yetişen bir albüm. Bu durum grubu bu dalganın içindeki grupların takipçisi olarak görmeyi gerektirmiyor. Aslında onları başarılı kılan da bu. Trend takipçisi bir kitlenin –ki bu kitle İngiltere’de hayli büyük bir kitle- artık başka yönlere yönelmeye başladığı bir dönemde bu albümü çıkartıp, üstüne bayağı da başarılı bir satış rakamı tutturmak albümü iyi albüm sınıfına sokmaya yeterli. Albümdeki parçalar aslen kolay satacak power pop + punk birleşiminde. Graffiti kesinlikle albümün lokomotifi. Signal & Sign, Apply Some Pressure gibi yerinde duramayan parçaların ardından yine müzikal heyecanlı aşk parçalarına geçiş yapılıyor albümde. Ardından ise I Want You To Stay, The Coast Is Always Changing gibi parçalarla Acrobat’a geliniyor ki Acrobat albümün en sessiz sakin ama sözleriyle sevgiliye bağıran, çağıran parçası.

Grup 2006’nın ilk aylarında bir B-Side albümü olan “Missing Songs” ‘ı yayınladı ve şu sıralar da Gil Norton ile birlikte yeni albümün hazırlıklarında. 27 Ocak günü konserde bildiğimiz Maximo Park şarkıları yanında yeni şarkılarla da dans edilebilir.

Maxïmo Park
Maxïmo Park @ MySpace


Ratatat

Müzik üretmenin artık o kadar da zor olmadığını bize kanıtlayan gruplardan biri Ratatat. New York’lu elektronik müzik ikilisi Mike Stroud ve Evan Mast’ın oluşturduğu grubun ilk ürünü 2001’de hazırladıkları Cherry adlı parça. 2004 yılında kendi isimlerini taşıyan ilk albümleri büyük oranda bir PowerBook bilgisayarda hazırlanmış. Tamamen enstrümental olan bu albümde bazı şarkı girişlerinde ve sonlarındaki insan konuşmaları dışında vokal yok. Bu şekilde vokalsiz bir albüm üretip hayli başarı kazanmak hem zor, hem de başta belirttiğim müzik üretiminin ulaştığı kolaylığı kanıtlıyor.

Ratatat’ın ilk albümünden çıkardığı ilk single “Seventeen Years” hak ettiği başarıyı kazanmakta zorlanmadı. Parça, rapçi Young Churf’ün vokaliyle başlıyor ve ardından hayli dans edilebilir bir synthesizer & elektro gitar birleşimiyle devam ediyor ve sonunda da Ratatat albümündeki şarkıların geneli gibi naif melodilerle bitiyor. Bu parça Hummer otomobil reklamlarında ve çeşitli TV şovlarında da kullanılan bir parça. İlk albümden çıkan ikinci single ise “Germany to Germany”.

2004 yılında remixledikleri parçalardan oluşturdukları ve kendi imkanlarıyla yayınladıkları “Ratatat Mixtape Vol.1” albümü ardından ikinci stüdyo albümleri “Classics” ‘i yayınladı grup. Bu albümden şu ana kadar çıkan iki single Lex ve Wildcat, Ratatat’ın ününü de gittikçe arttırdı. İsmi Classics olsa da en yeni Ratatat melodilerini içeren albümden sonra grup, Mouse on Mars, Interpol, The Killers gibi isimlerle çıktıkları turnelere bir de İskoç grup Mogwai ile Japonya turnesi ekledi.

2007 yılında hayli geniş çaplı bir Avrupa, İngiltere ve ABD turnesine çıkan grubun ilk durağı İstanbul. 27 Ocak’ta İstanbul Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde dinamo.fm’in Radar Live ekibinin düzenlediği gecede önce Ratatat, ardından Maximo Park eğlenceli bir gece vaad ediyor.

Ratatat
Ratatat @ MySpace

dinamo.fm
radar live
Bilet için Biletix

Posted by nóiway 19:25

0 Comments:

Post a Comment