anasayfa | blog hakkında | yazarlar



Sonunda Hiç Kimse Olmayı Başaranlar


İzlanda buzlarla kaplı olmasından dolayı mıdır bilinmez ama kendi dallarında çok yaratıcı ve başarılı isimler çıkartıyor. Sanırım ülkelerini en güzel tanımlayabilecek müziği İzlandalılar yapıyor. Sigur Rós veya múm dinlerken buzlarla kaplı bembeyaz bir ülke hayal etmişsinizdir belki de.


İkiz kız kardeşler Gyða ve Kristín Anna Valtýsdóttir, Gunnar Örn Tynes ve Örvar Þóreyjarson Smárason tarafından kurulan múm çok erken yaşlarda müzik işleriyle uğraşıp hepimize parmak ısırttıracak işler ortaya koydular. Kız kardeşlerin çocuksu vokalleri, kullandıkları enstrümanlar, uğraşıp elde ettikleri sesler (tencere tıngırtısından kabarcık seslerine) ve ürettikleri müzikleriyle múm insanda İzlanda’da yaşama isteği uyandırıyor. Ayrıca su altında konser veren ilk grup olma rekorunu da ellerinde tutuyorlar. múm kelimesi ise dörtlünün açıklamalarına göre bir anlam ifade etmiyor ve Türkçe telaffuzu ise muum şeklinde.


1997 senesinde birleşen topluluk Aphex Twin’e özenip gitar müziği yapmaktan vazgeçiyor ve ne de iyi yapıyor. İlk albümleri Yesterday Was Dramatic – Today is OK’i çıkaran grup daha yirmilerinin başlarında büyük bir başarı elde ediyorlar. Bir sene sonra iki remix albümleri çıkıyor. Gene bir sene sonra yaptıkları Finally We Are No One albümlerini İzlanda’da medeniyetten uzakta bir deniz fenerinde yaptıkları kayıtlar sonunda oluşturuyorlar. Sonuç ise dinleyeni medeniyetten ve maddiyattan uzaklaştıran bir albüm. Bu albüm hem İzlanda dilinde hem de İngilizce olarak ayrı kaydediliyor. Finally We Are No One ve Summer Make Good albümlerini 2004 yılına kadar Sigur Rós’u da barındırmış olan FatCat Records’tan çıkaran grup elemanları bu plak şirketinden çok memnun olduklarını dile getiriyorlar.


Bisiklete binmeye bayılan (hatta sırf bisiklete daha rahat binebilmek için grup elemanlarından iki tanesi Almanya’ya taşınıyor), saklambaç oynayan, müziklerini kitap okumaya yardımcı diye tanımlayan, ceplerinde delikler bulunan bir grup múm.


múm, yaptığı müzik bakımından “gibi” kelimesi kullanılması zor bir grup. Kendi ürettikleri sesler, ikizlerin fısıltı halindeki vokalleri, her daim neşeli bir hüzün hakim olan şarkılar… İzlanda’nın müziği artık múm’la daha belirgin.

Posted by Unknown 12:41

1 Comment:

  1. HIRT said...
    süper yazı ;) mum harika !

Post a Comment